Antal: ca. 15 stk.
INGREDIENSER TIL EN BAGEKLAR SURDEJ
100 g gammel surdej (den du har købt i NYMA eller den du har i køleskabet fra sidste gang du bagte med surdej)
100 g vand
100 g hvedemel
INGREDIENSER BOLLER
375 g vand
100 g fuldkornsmel (fx spelt)
400g hvedemel
75 g bageklar surdej
12,5 g salt
TIPS: Serveres med en god kop NYMA kaffe
FREMGANGSMÅDE TIL EN BAGEKLAR SURDEJ
DAG 1
- Det hele røres sammen, og står på køkkenbordet til det begynder at boble. Det kan tage 4-10 timer afhængig af temperaturen i rummet.
- Test om din surdej er klar til brug. Put en skefuld surdej i et glas vand. Flyder den ovenpå er den klar.
- Tilsæt evt. hvad der svarer til en ært gær i dejen hvis surdejen ikke er “stærk” nok.
FREMGANGSMÅDE BOLLER
- Vand, surdej og mel røres let sammen, dejen står i 30 minutter.
- Tilsæt salt og rør dejen godt sammen.
- Gem resten af surdejen på køl til næste bagning.
- Røremaskine: Dejen æltes til den føles som en ”tung” elastik.
Tildæk med et viskestykke, og lad dejen hvile en 1/2 time. - “Strech n’ fold” metoden: Efter en halv times hvile, æltes dejen ved at tage fat i dejen med en våd hånd og folde den ind over sig selv. Dette gentages hver halve time, 2 – 4 gange.
- Stil dejen på køl i minimum 12 timer.
DAG 2
- Bagning: Dejen vendes ud på et bord og hakkes ud til boller, bages i forvarmet ovn ved 250 grader i ca. 15 minutter.
Surdejsboller – videoguide
Dag 1 – 0:00
Dag 2 – 5:35